Ali Erişkin
aeriskin@medyakronik.com
Amerikan Hava Kuvvetleri araştırma laboratuarlarında bilimadamları 30 yıl enerji sağlayabilen Betavoltaic adlı laptop bataryası geliştirdi. İki-üç yıl içinde satışa hazır hale gelmesi beklenen pil şimdiden yüzyılın en önemli icatlarından biri olmaya aday gösteriliyor.
Betavoltaic yarı iletken maddelerden üretiliyor, enerji kaynağı olarak radyoizotopları kullanıyor. Adından ya da özelliklerinden dolayı kulağa nükleer bir yapıya sahipmiş gibi gelse de, enerji üretmek için fizyon veya füzyon kullanmıyor, bu nedenle de radyoaktif tehlike ve risk taşımıyor. Gerçekleşen reaksiyon termal olmadığı için lityum-iyon pillere kıyasla laptoplar ve cep telefonları gibi benzeri cihazlar çalışırken çok daha az ısınacak.
Elektronların belirli iki katman arasındaki ara yüzeylere çarpmasıyla enerji üreten yeni pil, özellikleriyle Einstein’ın E=mc2 formülü için en iyi örnek olarak gösteriliyor.
Çevre dostu olarak nitelenen ve bilgisayarsız yaşayamayanların hayatlarının bir parçası olmaya aday pilin fiyatının ne olacağı henüz belli değil. Ama araştırma-geliştirme çalışmaları ve kullanılan yüksek teknolojiler göz önüne alındığında pek de ucuz olması beklenmiyor.