Tersane işçileri emin ellerde!

AA/Medyakronik

Yaşanan işçi ölümleriyle gündemden düşmeyen Tuzla’da ilk kez bir tersane için verilen kapatma kararı 6 günün sonunda, “eksikliklerin giderilmesi” üzerine sonra erdi. 1 hafta içinde 3 işçinin ölümünün ardından 6 gün önce kapatılan Tuzla’daki Selah Tersanesi, bu sabahtan (27 Mayıs Salı) itibaren yeniden çalışmaya başladı. Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı incelemenin ardından, tersanenin eksiklerinin giderildiğine karar verildi. Bunun üzerine mühür sökülerek tersane yeniden açıldı. Erkan Selah’ın sahibi olduğu tersanede 9 Mayıs’ta İzzet Güder, sekiz gün sonraysa Deniz Kaşıkeman ve Murat Çalışkan isimli iki işçi öldü. Yine bu tersanede, 2007 yılında da bir işçinin daha ölmüştü. Tersaneyi son altı ayda iki kez denetleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, işçilerin can güvenliğinin bulunmadığını tespit etmişti. İlk denetlemede para cezası veren müfettişler, ikinci denetlemede de eksiklerin giderilmediğini görmelerine karşın tersaneyi kapatma yoluna gitmeyip, işletmeye ek süre vermekle yetinmişti

Jet hızıyla bitti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından “iş yeri ve çalışanlarının hayatı için ciddi ve önlenemez tehlikelere yol açacak olan başta parlama ve patlama tehlikesi olmak üzere malzeme düşmesi, yüksekten düşme ve elektrik akımına maruz kalmaya yönelik tehlikeler giderilinceye kadar kapatılması” kararlaştırılan Selah Makine ve Gemicilik Endüstri Ticaret A.Ş’de eksikliklerin giderilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar tamamlandı. Kapatıldığı 21 Mayıs 2008 tarihinden sonra yaklaşık 25 kişinin çalışarak eksiklikleri gidermesinin ardından işveren, İş Teftiş İstanbul Grup Başkanlığı’na verdiği dilekçeyle iş yerinin faaliyetlerine yeniden başlaması talebinde bulundu. Bu talep üzerine, iş müfettişi Murat Bakır, yaptığı incelemenin ardından dün düzenlediği ve “iş yerinde faaliyetlerin durdurulmasına neden olan noksanlıkların ikmal edilmesi sonucu kapatmaya neden olan etkenlerin ortadan kalktığı” görüşüne yer verdiği raporunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne iletti. Komisyon toplantısı ve alınan karar üzerine, Bölge Müdürü Atakan Tanış, tersanenin yeniden faaliyetlerine başlatılması amacıyla Tuzla Kaymakamlığı’na yazı gönderdi. Tuzla Kaymakamı Fahri Keser’in talimatıyla da Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından ilgili karar Selah Tersanesi yetkililerine tebliğ edilerek, 6 gün önce kapılara konulan mühürler söküldü. Tersanedeki faaliyetler bu sabah itibarıyla yeniden başladı.

Limter-İş: Kapatma kararı göstermelikti

Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) tarafından yapılan açıklamada, işçilerin öfkesini dindirmek için Selah Tersanesi’nin jet hızıyla kapatılıp açıldığı vurgulanarak, “Bu uygulama hiçbir sorunu çözmemiştir. Bu kapatma kararının göstermelik olduğu açığa çıkmıştır. İş cinayetlerinin sebebini dış güçlerin oyunları olarak gören Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, acaba Selah Tersanesi’nin jet hızıyla açılışını hangi güçlerin oyunu olarak yorumluyor? İşçilerin eğitimsizliğine vurgu yapan bakan, bir haftada kaç işçiyi eğitimden geçirdi ve yurt dışı siparişleri iptal olmasın diye daha kaç işçinin ölümüne göz yumacak?” denildi.

16 Haziran’da grev var

Limter-İş Sendikası’nın, sorunlara çözüm getirmeyeceği için hiçbir tersanenin kapatılmasından yana olmadığı belirtilen açıklamada, “Ancak iş güvenliği için gerekli tedbirlerin alınması ve işçilerin insanca yaşama koşullarına kavuşması ve keyfi uygulamalara son verilmesi için 16 Haziran’da greve çıkacağız” denilerek İstanbul Valisi Muamer Güler’e şu sorular yöneltildi:
• Selah Tersanesi’nde işçiler artık daha mı güvenle çalışacaklar?
• Artık işçi çocukları yetim kalmayacak mı?
• Tersane işçilerinin hangi talebi kabul oldu?
• İş cinayetlerinin sorumluları yargılandı mı?
• Tersane kapatmak çözüm oldu mu?