AKP’nin önündeki 3 yol




Medyakronik

Anayasa Mahkemesi’nin, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın hazırladığı AKP hakkındaki kapatma davası iddianamesini kabul etmesi kararıyla dava süreci başlarken hükümet partisinin nasıl bir yol izleyeceği ise merakla bekleniyor. Gazetelere yansıyan haberlere bakılırsa AKP’nin önünde 3 seçenek bulunuyor. Parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa değişikliği, referandum ya da davada savunmayı yapıp sonucu beklemek. Seçeneklerden ilki olan parti kapatmayı zorlaştıracak bir anayasa değişikliği için 367 oy gerekli; bunun için de AKP bir başka partinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Meclis’te bulunan üç parti de buna destek vermeyeceklerini açıkladı. İkinci seçenek ise TBMM’de 367 oyluk mutlak çoğunluk bulunamazsa devreye girecek olan referandum. Böylece AKP, Anayasa’da parti kapatılmasını zorlaştıracak değişikliği Cumhurbaşkanı’nın onaylamasının ardından referanduma götürebilecek. Bir diğer seçenek ise AKP’nin, davayı engellemek yerine sürecin işlemesini kabul etmesi. Buna göre, iddianame üzerine bir ay içinde savunma hazırlaması gerekli. Parti, ek süre de isteyebilir. Savunma hazırlanınca Yargıtay Başsavcısı esas hakkındaki görüşünü açıklayacak. Daha sonra da sözlü savunma ve görüşler alınacak ve mahkeme bir sonuca varacak. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün dün, anayasa değişikliğiyle ilgili Meclis’te uzlaşma arayacaklarını; olmadığı takdirde referanduma gideceklerini söylemişti

Japon modeli değişiklik

Anadolu Ajansı’nın haberine göreyse AKP siyasi partilerin kapatılmasında Anayasa Mahkemesi’nin oy çokluğu yerine oy birliği ile karar vermesine olanak sağlayacak Anayasa değişikliği için hazırladığı taslağı hafta sonu TBMM’ye sunacak. Anayasa Mahkemesi’nin iddianamenin kabulüne karar vermesinin ardından AKP’nin Anayasa değişikliği için düğmeye bastığı belirtilen haberde, Anayasa değişikliği taslağının hafta sonuna kadar Meclis Başkanlığı’na verileceği belirtildi. Japon modeli olarak adlandırılan ve dava açmak için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın TBMM’den izin alma şartının da yer aldığı taslakla AKP, siyasi partilerin kapatılmasında Anayasa Mahkemesi’nin oybirliği ile karar vermesi şartını getirecek.

Referandumun koşulları var”

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, “Olay parti kapatmaktan parlemantoyu kapatmaya doğru gidiyor” dediği konuyla ilgili açıklamasında yargılama sürecinin başladığını belirterek, “Anayasa Mahkemesi’nin süreciyle ilgili söylenecek birşey yok. İddianame resmen AK Parti’ye ulaştırıldığında gereken çalışma yapılacak” dedi. Parti kapatma davalarının 1 yıl sürebildiğine dikkat çeken Ergün, “Türkiye’yi yorabilecek uzun bir süreçtir. Türkiye’nin bu kadar yorulması doğru olmaz. Anayasa değişikliğinin süratle yapılması sağlanarak birçok sorunun sekteye uğraması engellenebilir. Bizim amacımız Meclis’te mümkün olan en geniş mutabakatı sağlamaktır. Bu her zaman mümkün olmayabilir. Referanumda bir seçenektir. Referandumun koşulları var” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’te partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin, “Anayasa değişikliği ne aşamada, Meclis gündemine ne zaman gelecek?” şeklindeki soruya “Durun bakalım, henüz hazırlık aşamasındayız” yanıtı verdi. Partisinin basına kapalı grup toplantısının ardından Meclis’teki başbakanlık makamında grup başkanvekilleriyle bir süre görüşen Erdoğan, MYK toplantısı öncesi parti kapatmasını zorlaştıran anayasa değişikliği çalışmalarını yürüten kurmaylarıyla da bir süre durum değerlendirmesi yaptı.