1 Mayıs geldi çattı, muamması bitmedi




Ahmet Şık
ahmets@medyakronik.com

Taksim’de 1 Mayıs kutlayacaklarını açıklayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Mustafa Kumlu, Ankara’da Başbakan Recep Tayip Erdoğan’la Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı toplantıda bir araya geldi. Daha sonra bir açıklama yapan Bakan Çelik, toplantıda miting talebinin gündeme gelmediğini, sendika temsilcilerinin Taksim’de kitlesel bir anma yapmak istediklerini söyledi. Çelik talebi değerlendirip açıklamayı yapacaklarını söyledi.

Taksim konusunda Erdoğan da istekli değil

İstanbul Valisi Muammer Güler’in 1 Mayıs’ta Taksim’i yasak alan ilan edip, kutlama yapmak isteyenlere “orantılı şiddet” kullanacağını açıklaması ve sendikaların da geri adım atmaması üzerine gerginlik tırmanmıştı. Vali Güler, dünkü basın açıklamasında Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarının “kanunsuz” olduğunu savunmuş, çağrı yapan sendika liderleriyle ilgili suç duyurusunda bulunulduğu bilgisini vermişti. Güler, polisin Taksim’e gelenleri “orantılı kuvvet”le zor kullanarak dağıtacağını da söylemişti. Bu gelişmeler üzerine sendika temsilcileri de bugün (29 Nisan), konuyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan’la TBMM’deki makamında görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı. Erdoğan yaklaşık yarım saat sendikacılardan 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanması konusundaki taleplerini dinleyerek ayrılmasından sonra toplantı Bakan Çelik’le bir süre daha sürdü. Görüşme sonrasında açıklama yapan Erdoğan “Taksim’de anıta çelenk konulabilir. Ancak miting alanları bellidir. İşçiler yasal haklarını kullanmalı provokasyonlara izin vermemelidir” dedi.

Kesin karar açıklanmadı

Toplantının ardından Bakan Çelik de, sendika temsilcilerinin, “miting yerine anma” taleplerini değerlendireceklerini açıkladı. Çelik sendika temsilcilerinin görüşlerini başbakana ilettiğini belirterek, “Başbakanımız da genel asayiş ve güvenle ilgili değerlendirmelerini sundu. Biz kısa bir değerlendirme yapacağız. Sendikaların talebiyle bizim ülkede huzur, barış ve bugünün bir dayanışma günü olması konusundaki noktada bir uzlaşmanın hangi noktada olacağı konusundaki nihai açıklamayı yapacağız” dedi. Toplantıda miting talebinin gündeme gelmediğini, sendika temsilcilerinin Taksim’de kitlesel bir anma yapmak istediklerini söyleyen Çelik, “Güven çok önemli. İstanbul’un Taksim’in konumu ortada, bu konuda herkesin sağduyulu olması gerektiği konusunda genel itibariyle konuşuldu ama nihai olarak sendikaların sayın başbakanımıza sundukları talep ve teklifi bir değerlendirme zamanımız olmadığı için, onun üzerinde konuşuldu. O değerlendirmeyi bir yapalım. Taksim’le ilgili bir programları var, sundular, sundukları programı değerlendirip açıklama yapacağız” diye konuştu.

“Taksim’e çıkma irademiz devam ediyor”

DİSK Genel Başkanı Çelebi ise çalışanlar olarak İstanbul’u felç etmek niyetinde olmadıkların belirterek, “Bizim derdimiz; özgürce çalışanların sorunlarını alanda, Taksim’de ifade etmektir. Biz bir koldan da yürürüz. Mesele, burada işi gerilimsiz atlatmanın bütün yol ve yöntemlerini bulmak. Bizim derdimiz gerilim yaratmak değil, bu sorunu barışçıl, şölen içinde sonlandırmaktır. Bizim kitlesel olarak Taksim’e çıkma irademiz devam ediyor” dedi. Çelebi, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, Erdoğan’a DİSK, KESK ve Türk-İş olarak 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama yönündeki taleplerini ilettiklerini, Erdoğan’ın Taksim Meydanı’nın bir miting alanı olmadığını, Taksim’in miting alanı haline dönüşmesinin ise İstanbul’un yaşanmaz noktada olacağına ilişkin kaygılarını kendilerine söylediğini belirtti.

“Anma ismine takılmayın”

Çelebi, İstanbul Valisi Güler’in “Üç koldan yürüyecekler, İstanbul İstanbul olmaktan çıkar” şeklindeki açıklamalarıyla ilgili, “Biz bir koldan da yürürüz. Mesele, burada işi gerilimsiz atlatmanın bütün yol ve yöntemlerini bulmak. Bizim derdimiz gerilim yaratmak değil, bu sorunu barışçıl, şölen içinde sonlandırmaktır” dedi. 1 Mayıs kutlamalarının “anma” şeklinde yapılmasına yönelik söylemleri de değerlendiren Çelebi, “Başbakan ve vali de bunu daha önce söyledi. Orada bir sorun yaşamıyoruz. Haksızlık yapılmasın, 300-500 kişilik anmayı her zaman söylüyorlar. Miting olmayabilir, anma da olabilir, basın toplantısı da olabilir. Burada isme takılmak önemli değil, ismin dışında oraya kitlesel çıkışımızın engellenmeyeceği, taleplerimizi orada haykırabileceğimiz bilinci oluşturmaktır” dedi.

İl Güvenlik Korulu toplantısından da sonuç çıkmadı

Bu arada, hükümetle sendika temsilcileri arasındaki toplantıdan bir karar çıkmaması üzerine, bugün (29 Nisan) İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili alınacak tedbirlerin İl Güvenlik Komisyonu’nda görüşüldüğü toplantıdan da bir karar çıkmadı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasında yapılan İl Güvenlik Komisyonu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada her türlü ihtimale göre tedbir alacaklarını belirten Vali Güler, “İstanbul İl Emniyet Komisyonu bugün ağırlıklı olarak 1 Mayıs günü meydana gelebilecek gelişmeleri değerlendirmek için toplandı. Her türlü harekata, her türlü ihtimale göre bir tedbir planlaması yaptık. İlgili kuruluşlarla da gerekli koordineyi yaptık. Genel hayatı olumsuz etkileyebilecek bütün ihtimaller değerlendirilerek bir tedbir planlaması yapıldı. Geniş açıklamayı, alınacak diğer tedbirleri yarın (30 Nisan) bildireceğim” dedi.