“Susurluk şimdi başlıyor”




Ahmet Şık

Danıştay İdari İşler Kurulu, Mehmet Ağar’ın Susurluk Soruşturması kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”tan yargılanması yönündeki karara itirazını reddettti. Böylece, yıllardır dokunulmazlık zırhı nedeniyle yargı önüne getirilemeyen Ağar’ın, Susurluk Çetesi davasından yargılanmasının önünde engel kalmamış oldu.

Danıştay Birinci Dairesi, geçen Şubat ayında, Susurluk Çetesi davasının görüldüğü sırada milletvekili olan Mehmet Ağar’ın, 22 Temmuz 2008 seçimlerinde TBMM dışında kalması nedeniyle milletvekili dokunulmazlığını yitirmesinden sonra Susurluk davası kapsamında yargılanmasına karar vermişti. Danıştay Birinci Dairesi, Ağar’ın Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan yargılanması gerektiği yönünde karar almıştı. Bu karara itiraz eden Ağar’ın talebini görüşen Danıştay İdari İşler Kurulu, itirazı reddederek Danıştay 1. Dairesi’nin yargılama kararını onadı.

“Susurluk şimdi başlıyor”

Yargılama kararının kesinleşmesiyle, Ağar’ın suça konu eylemlerin gerçekleştiği dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü ve bakanlık yapması nedeniyle dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek. Susurluk Çetesi davasında adı sıkça anılan, çete faaliyetleriyle ilgili birçok maddi delil bulunan Ağar’ı yargı önüne çıkartmak için en fazla uğraşan isimlerden biri olan avukat Ergin Cinmen, “Ağar’ın yargılanmasının önünü açılmasıyla ‘Susurluk Davası esas şimdi başlıyor’ demek mümkün. İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin Susurluk’la ilgili verdiği kararda bu yapılanmanın başında gösterilenlerden biri Mehmet Ağar’dı ancak yargılanamadı. Şimdi yeni yargılamayı, adaletin gerçekleşmesini bekleyeceğiz” dedi.

“Susurluk’un mimarı”

Daha önceden olması gereken olağan bir sürecin başladığını belirten Cinmen, “Ancak Türkiye’deki dokunulmazlık ucubesi nedeniyle bu iş yıllarca sürüncemede bırakıldı. Yargının Susurluk karşısında yetersiz olduğu, siyasi iradenin olmadığı söylendi. Mehmet Ağar’ın Susurluk’un bir numaralı aktörü, mimarı olduğu dava iddianamesinde bile anıldı bu konuda yaygın bir kamuoyu kanaati oluştuğu gibi bugüne kadar ortaya çıkan hukuki belgelerle maddi kanıtların da olduğu ortaya çıkmıştı. Mehmet Ağar katliam zanlılarına, kanun kaçaklarına ne olduğu belli olmayan kimlikleri kendi imzasıyla vermiş birisidir. Şimdi hukuka uygun bir yargılama bekliyoruz. Bu arada Ergenekon soruşturması da yürütülüyor ikisi bir arada sağlıklı götürülürse Türkiye’de bugüne dek görmediğimiz yeni bir sayfa açılacak” diye konuştu.

Dokunulmazlık kalktı yargı yolu açıldı

1992’de Erzurum Valisi, 1993 Temmuz’unda Emniyet Genel Müdürü olan Mehmet Ağar, Aralık 1995’te Doğru Yol Partisi’nden milletvekili seçilmiş, Mart-Haziran 1996 arasında Adalet Bakanlığı, Haziran-Kasım 1996 arasında da İçişleri Bakanlığı yapmıştı. Daha önce iki kez dokunulmazlığı kaldırılıp hakkında soruşturma başlatılan Ağar, Elazığ’dan bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye girince yargı önüne çıkartılamamıştı.

Dokunulmazlık zırhı nedeniyle Susurluk yargılamaları sırasında mahkemeye çıkartılamayan Ağar hakkında Danıştay 1. Dairesi oybirliğiyle, “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek”, suçu yönünden lüzum-u muhakemesine, Türk Ceza Yasası’nın Ağar’ın iddia edilen eylemine uyan “suç işlemek için örgüt kurmak” başlıklı 220. maddesi gereğince de yargılanmasına karar vermişti. Ağar hakkındaki diğer suçlamalar da 4616 sayılı Şartla Salıverilme, Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun uyarınca düştüğü için de karar verilmesini ertelemişti.

Danıştay Birinci Dairesi’nin Mehmet Ağar’ın yargılanmasına karar verdiği suçlamalar şöyle:

1993-1996 yılları arasında, “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek.

Gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı’nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek.

Yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz’e silah taşıma izin belgesi vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak.