Oramiral Örnek ısrarcı




Anadolu Ajansı

Kapatılan Nokta Dergisi’nde yayımlanan “Darbe Günlükleri”nin sahibi emekli Oramiral Özden Örnek, avukatı aracılığıyla bir açıklama yaparak sözkonusu günlüklerin kendisine ait olmadığını söyledi. Örnek, avukatı Dicle Aras Örnek aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada 2007 Martında Nokta dergisinde yayımlanan haberi hatırlatara, “Günlüklerin bana ait olduğunu sadece Nokta Dergisi ve yazı dosyasını hazırlayan Alper Görmüş iddia etmektedir ve bugün birtakım medya da sadece bu iddialara dayanarak gerçek dışı yorumlar yapmakta ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir” dedi
Sözkonusu haberi kaleme alan derginin eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş ise, günlüğün Özden Örnek’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki bilgisayarından çıktığının tespit edildiğini belirterek, “Hakkımda beraatla sonuçlanan davayı temyize götürdük. Çünkü ben, ‘Bu günlükler gerçektir. Bana da bunu da mahkemede ispat hakkı verilmelidir’ diyorum. O nedenle davayı bir üst aşamaya taşıyoruz” dedi.

Avukatından yazılı açıklama

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, bugün (7 Temmuz 2008), avukatı Dicle Aras Örnek aracılığıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, son günlerde görsel ve yazılı basında şahsıyla ilgili doğru olmayan birtakım haber ve yorumların yapıldığını belirten Örnek, “2007 Mart ayında Nokta Dergisinde tarafıma ait olduğu ileri sürülen sözde günlüklere atfen bir yazı dosyası yayımlanmıştır. Söz konusu yazı dosyasının gerçeğe aykırı olduğu için kendisi tarafından derhal tekzip edildiğini, ayrıca yayındaki şahsına hakaret ve iftira içeren unsurlar şikayet sebebi yapılarak, kendisi tarafından Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına ilgililer aleyhinde suç duyurusunda bulunulup, dava açılmıştır” dedi.

Günlükler bana ait değil”

Davada, son günlerde iddia edilenin aksine, CD olarak da sunulan günlüklerin kendisine ait olduğunun kanıtlanmadığını öne süren Örnek, “Önemle vurgulamak isterim ki, yargılama devam ederken şüphelilerin talebi ile Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığına dahi sözde günlükler ile ilgili arşivlerinde kayıt bulunup bulunmadığı yazı ile sorulmuş ve ilgili kurumlarca sözde günlükler ile ilgili kayıtlarında hiçbir bilgi bulunmadığı cevaben mahkemeye bildirilmiştir. Yani günlüklerin bana ait olduğunu sadece Nokta dergisi ve yazı dosyasını hazırlayan Alper Görmüş iddia etmektedir ve bugün birtakım medya da sadece bu iddialara dayanarak gerçek dışı yorumlar yapmakta ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir. Mahkemeye sunduğum dilekçelerde de defalarca belirttiğim gibi, günlüklerle hiçbir zaman ilgim olmamıştır. Davada karara bağlanan husus, yazı dosyasında hakaret ve iftira suçlarını oluşturacak suç kastı bulunmadığıdır. Kaldı ki bu karar da tarafımdan temyiz edilmiştir” dedi.

Hakaret ve iftira suçunun ötesinde iddialar

Örnek, gerçeğe aykırı bir yazı hazırlanarak aleyhinde vahim iddialar öne sürülmesinin hakaret ve iftira suçunun ötesinde olduğunu belirterek, “40 yıl ülkeme vatansever, Atatürkçü ve laik bir Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olarak çeşitli kademelerde hizmetler verdim. Görev sürem boyunca ima edilmeye çalışıldığı gibi hiçbir siyasi partiye ve hiçbir siyasi parti başkanına özel bir yakınlığım ve ilgim olmadı, olamazdı. Emekli olduğumdan bu yana da hala görevdeymiş gibi aynı sorumluluk ve hassasiyetle yaşıyorum. Şu anda evimde istirahat ediyor ve şahsımla ilgili yayınlanan yıpratıcı haberleri üzüntü ile takip ediyorum” dedi.
Görmüş: “Bana ispat hakkı verilsin”
Nokta Dergisi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş ise, “Nokta’nın yayınladığı haber, her zaman söylediğim gibi ‘bir haber bir iddiadır’. Ben de en başından itibaren bu iddiayı ispat etme hakkının tarafıma verilmesini talep ettim” dedi. Söz konusu iddiayı kanıtlamasının ancak yargı yoluyla olabileceğini vurgulayan Görmüş, darbe girişimlerine karşı askeri savcıların dava açması beklenirken, kendisi hakkında ’hakaret’ ve ’iftira’ suçlamasıyla dava açıldığını söyledi. Sözkonusu davayı mümkün olduğu kadar genişleterek darbe girişimlerinin sorgulandığı bir hale getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Görmüş, bazı tanık dinletme taleplerinin mahkemece reddedildiğini hatırlattı.

Günlükler Örnek’in bilgisayarında yazıldı

Ergenekon” soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından tanık olarak ifadesine başvurulduğunu anımsatan Görmüş, elektronik ortamdaki günlüklerin bir kopyasını Savcı Öz’e de verdiğini söyledi. Görmüş, daha sonra Taraf gazetesinde yayımlanan bir haberde, Savcı Öz’ün yaptırdığı bir inceleme sonucunda söz konusu günlüğün Özden Örnek’in bilgisayarından çıktığının saptandığının bildirildiğini söyledi. Hakkında açılan davanın son duruşmasında bu habere dayanarak savcılığın aldığı raporun istenmesini talep ettiklerini belirten Görmüş, buna itiraz edildiğini, ayrıca “günlük”lerin yer aldığı CD’lerin yasa dışı yollardan ele geçirildiği ve hukuksal değeri olmadığının savunulduğunu anlattı. Mahkemenin raporu istemediğini ve CD’leri de incelemediğini belirten Görmüş, “Hakkımda açılan davada, hakaret ve iftira kastı oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi. Bu gerekçeyle verilen beraat kararına itiraz ettik. Davayı temyiz ediyoruz. Çünkü ben, ‘Bu günlükler gerçektir. Bana da bunu da mahkemede ispat hakkı verilmelidir’ diyorum. O nedenle davayı bir üst aşamaya taşıyoruz” dedi.