Alman Kickerspor portalında geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haber, tercihini Alman milli takımında oynamayı seçen Werder Bremen’li Türk futbolcu Mesut Özil’in hâlâ Türk ulusal takımına gitme şansının bulunduğunu bildiriyordu.
FIFA yönetmeliği “oyuncu, bir ülkenin federasyonu adına resmi bir müsabakada oynarsa, bir başka ülkenin federasyonu adına sahaya çıkma hakkını tümüyle kaybeder” diyor. Kicker, Mesut Özil’in Almanya forması giydiği Norveç maçının resmi karşılaşma olmamasına ve FIFA kuralının bu nedenle futbolcu için geçerli sayılmadığına dikkat çekiyordu.
Mesut, Kicker’in iddiası üzerine yine bu yayın organına açıklama yaptı: “Bunun benim için hiçbir önemi yok. Çünkü Almanya ulusal takımında oynama konusunda kararlıyım” dedi. Alman gazeteciler bu haberi büyük ihtimalle, Mesut’un kaybedilebileceği ihtimali üzerine yapmıştı ve kendilerince de haklıydılar. Yıllarca Alman ümit takımında top koşturan ve son dönemde Bundesliga’nın konuşulan isimleri arasına giren genç yıldızın Türkiye’ye gitmesini istemiyorlardı. Gazeteciler açıkça korkuyordu ve bunun içinde ellerindeki tek imkanı, haber yapma aracını kullanmışlardı.
Vatan haini!
Peki ya biz (Türkiye Futbol Federasyonu ya da ulusal takımın teknik patronları) Mesut’un milli takımımızda oynama ihtimalini ne kadar umursadık? Ve onun “Dünya kupasında Alman Milli Takımı’nda yer almak istiyorum. Bunun için çok çalışacağım. Benim arkadaşlarımın çoğu Alman. Türk takımında oynamayı hiç düşünmedim” gibi son derece doğal açıklamalarını nasıl karşıladık?
Mesut Özil’i, ancak Bundesliga’da parladığı bu sezon fark eden, yukarıda bahsettiğim açıklamalarını “Mesut’tan şok sözler” başlığıyla veren Türk spor medyası kendisinden beklenmeyen bir duyarlılık göstererek “Mesut neden Türkiye forması giymek istemiyor” sorusunu sorsa daha yapıcı olmaz mıydı?
Bkz Nuri Şahin
Konu Almancı futbolcular ve milli forma tercihleri olunca akla gelen bir diğer isim Nuri Şahin. Ulusal genç takım formasını 40 kez giyen 1988 doğumlu futbolcu, henüz 17 yaşını doldurmadan Bundesliga’nın güçlü ekibi Borussia Dortmund’un ilk 11’inde yer bulmaya başlamış ve ligde bu başarıyı elde eden en genç oyuncu olmuştu. Şahin 2005’te Şili’de gerçekleşen U-17 (17 yaşaltı) Dünya Futbol Şampiyonası’nda da oynamış ve turnuvada bronz top ödülünü almıştı. (Aynı turnuvada altın topa layık görülen Brezilyalı Anderson şu anda Manchester United’da, gümüş top alan Meksikalı Dos Santos Tottenham’da oynuyor.)
Şüphesiz ki Türk ulusal takımı için kaçırılmayacak kadar önemli bir oyuncu olan Şahin, A milli takım formasını ilk kez Almanya ile 8 Ekim 2005’te yapılan özel maçta giydi. Oyuna 85. dakikada giren genç futbolcu birkaç dakika sonra şık bir voleyle Almanya filelerini havalandırarak milli takım formasını yıllarca taşıyacağının müjdesini verdi. Tez davranarak “futbolcumuzu” sırtına geçirmek üzere olduğu Alman milli takım formasından kurtardık. Peki sonra ne yaptık?
Milli takımımızın gelmiş geçmiş en genç yıldızını 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’na götürmedik. Nuri Şahin’in mevkiinde yıllardır kimsenin sahada ne yaptığını çözemediği ama Fatih Terim’in bir türlü vazgeçemediği Emre Belözoğlu’nu ve her ne kadar takımın en iyi performanslarından birini sergilese de kısa süre sonra yaş sorunu yaşayacak Marco Aurelio’yu oynattık.
Ve diğerleri…
Hamit Altıntop hariç, takımın diğer Almancıları da Nuri’yle benzer akıbeti paylaştı. Alman liginin gol kralı Halil Altıntop hak ettiği formayı hemen hiçbir zaman bulamadı. Yıldıray Baştürk küstürüldü. Umutla getirilen Ceyhun Gülselam geri gönderildi.
Mesut Özil, formasını giydiği Werder Bremen’de Brezilya ulusal takımının 10 numarası Diego’yu kulübede oturtan bir performans sergiliyor. Brezilya milli takımı oyuncusunu kesen Özdil, kendi takımında bile düzenli oynayamayan Emre Belözoğlu’na tercih edileceği bir takımı neden seçsin ki? Üstelik yaratıcı oyuncu eksiği çeken Almanya’da bu boşluğu dolduran en iyi genç yetenek iken. Neden?