Massive Attack




Esra Söylemez

Bazen ya siyah vardır ya beyaz. Sorular göreceli de olsa kesin cevaplardır bunlar. Örneğin; Massive Attack’ı ya seversiniz ya sevmezsiniz. “Fena değil” diyen birine hiç rastlamadım. Grubun en büyük özelliği de bu belki, hep uçlarda yer almaları. Bir kez dinlenince bağımlılık yapan cinsten. Sabahın bir vakti günün ilk kahvesiyle de iyi gider, uykuyla uyanıklık arasında kalınmışken de. Yağmura da güneşe de yakışan şarkıları var. Albümleri modunuzu belirleyen değil; modunuza göre en iyi gidenlerden oluşuyor. Hüzne de boğulabilirsiniz, neşeye de. Dedik ya, grup uçların grubu bu.

Massive Attack, 80’lerin iyi gruplarından The Wild Bunch’ın dağılmasıyla, grup üyeleri Daddy G (Grant Marshall), Mushroom (Andrew Vowles) ve 3D (Robert Del Naja) tarafından 1987 yılında Bristol’de (İngiltere) kuruldu. Çok geçmeden bu ismi bu kentle bir anılacak olan müziğin öncüsü oldu. “Trip hop” denilen bu türün, Afrika ve Kuzey Amerika kökenli gençlerinin Amerika’da oluşturduğu alt kültürden doğan “hip hop” ve jazz’ın elektronikle bezenmiş hali “acid jazz”ın harmanlaması olduğu söylenebilir. Ancak çoğu kez bu türden de daha ağır, hatta kimi zaman depresif. Bir rock ya da jazz dinleyicisinin elektronik müzik hakkındaki önyargısını kırabilecek kadar sağlam bir müzik.

Albümden önce single’larla çıktı dinleyicinin karşısına. 1990’da “Daydreaming”i yayınladı. İlk albümü “Blue Lines”ı 1991’de çıkardı. Bu albümdeki “Unfinished Sympathy” grubun ismini Britanya dışına taşımaya yeterli oldu. Şarkının videosu, grubun ilk solisti Shara Nelson’u Los Angeles sokaklarında yürürken, montajsız çekilmişti. Tek çekimlik müzik videolarının ilk örneğiydi. Gruba dışarıdan katkı sağlayan bir başka fenomen, Tricky’nin bu bestesi ünlü müzik dergisi DJ tarafından 2001 yılında, geçen yüzyılın en iyi dans müziği seçildi. Massive Attack denince pek çok insanın aklına ilk gelen “Unfinished Sympathy”dir hâlâ.

1994’de “Protection” ve 1998’de “Mezzanine” albümleri ile grubun şöhreti pekişti. Bugün de gelmiş geçmiş en iyi 100 albüm listelerinde yer alıyor Mezzazine. 1995’te Karmacoma, 1998’de “Angel” ve “Inertia Creeps” single’larını yayınladı.

Mushroom’un gruptan ayrılması sonra da Daddy G’nin part time çalışmaya başlamasıyla 3D grubun tek üyesi olarak kaldı. 2003 yılında “100th Window” isminde yeni bir albüm çıkardı. 2008’de yayınlamayı duyurdukları “Weather Underground” isimli albümün çalışmaları devam ediyor.

Çıktıkları ilk günden bu yana görselliğe, sürprizlere, farklılığa açık olan grup Björk, Madonna, David Bowie gibi isimlerden davet aldı onların müziğine de katkıda bulundu. İngiltere’de, kendi müzik türünün devamı olan Portishead, Morcheeba, Sneaker Pimps gibi gruplara önderlik etti. Bunun yanı sıra, Jackal, The Insider, Batman Forever, The Matrix, Stay, Snatch gibi filmlerin “soundtrack”lerinde karşımıza çıktı.

Hem kliplerinde hem sahne şovlarında müziklerle, görselliği etkileyici şekilde harmanlamaları Massive Attack severlerin yüzünü her zaman güldürdü. Her zaman sanatın ve barışın önemini vurgulayan topluluk, savaş zamanlarında barış mesajları vererek dünya grubu haline geldi. İlham kaynakları kent (ve özellikle de Bristol) olan grup şehirlerin dokusunu, dilini ve dokunuşunu yaptıkları işlere yansıtıyor. Bu nedenle kimi zaman karanlıkken bazen da fazlaca huzurlu işler çıkartıyor.

13 Temmuz akşamı Massive Attack, Türkiye’deki ve İstanbul Parkorman’daki üçüncü sahnesini alacak. Aynı sahnede 1999 ve 2003’te de çalmışlardı; her seferinde ayrı kadrolarla. 2003’te 10 bin kişiyle buluşan grubu bu sene daha çok Türk seveni karşılayacak gibi. Öyleki, sahne önü biletleri satışa çıktığı ilk haftalarda tükendi. Massive Attack İstanbul’dan memnun kalmış görünüyor.