Bir kaç yıl öncesine kadar İstanbul’da elektronik eşya ticaretinin kalbinin attığı yerlerin başında gelen Sirkeci’deki Doğubank İşhanı, şimdi zor günler yaşıyor. İstanbul’da Teknosa, Electrowold, MediaMarkt, Darty gibi büyük ölçekli elektronik mağazalarının açılması ve canlılığı büyük ölçüde spot eşya ticaretine dayalı Doğubank’ın rakipleriyle mücadele için gerekli atılımı gerçekleştirememesi bu zor günlerin en büyük nedeni olarak gösteriliyor. Doğubank esnafı bu nedenle yönetimi suçlarken, Doğubank yönetimi de bu durumdan esnafın sorumlu olduğunu söylüyor.
1955 yılında Anadolu’ya bankacılık hizmeti vermek için kurulmuş olan Doğubank’ta canlı hayvan borsasından, tıbbi cihaz ticaretine, sarrafiyeden, dövizciliğe ve halıcılığa kadar çok çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmiş. Ünlü iş hanının elektronik ticaretiyle adının duyulması ise daha çok 1980’li yıllara rastlıyor. Kredi kartıyla satışların bir süredir devam ettiği Doğubank, aslında rakiplerine göre hâlâ daha ucuz. Örneğin; Philips 42 PFL 5603 LCD Televizyon Doğubank’ta piyasaya göre, yüzde 9 ile yüzde 7 arası daha ucuza bulunuyor. Sony Play Station 3 (80 GB) farklı satış fiyatları olan bir ürün; Doğubank’ta, üç ayrı teknomarkete kıyasla yüzde 45 ile 5 arasında daha ucuz. Nikon D80 18-135 fotoğraf makinesi yüzde 19 ile 14 arası, Braun 7380 Xpressive Silk Epil ise yüzde 42-43 daha ucuza bulunabiliyor. Tüm bu ürünler Doğubank’ta da garantili satılıyor. Aynı ürünü daha ucuza satmalarına rağmen, müşteri sayısının her geçen gün azalmasını, esnaf, Doğubank’ın tanıtım eksikliğine ve kendini yenileyememesine bağlıyor.
Philips 42 PFL 5603 LCD Televizyon
Doğubank………….2.000 YTL
Teknosa……………2.159 YTL
Elektro World……..2.159 YTL
Darty…………………2.199 YTL
SONY Play Station 3 (80 GB)
Doğubank………….1.100 YTL
Teknosa…………….1.158 YTL
Elektro World……..1.199 YTL
Darty…………………1.999 YTL
Nikon D80 18-135 fotoğraf makinesi
Doğubank………….1.532 YTL
Teknosa……………1.799 YTL
Elektro World……..1.799 YTL
Darty…………………1.899 YTL
Braun 7380 Xpressive Silk Epil
Doğubank……………130 YTL
Teknosa………………225 YTL
Elektro World………..229 YTL
Darty……………………229 YTL
Pazarlık yapma şansı
Doğubank’ın artık bu çağa ayak uyduramadığı kanısında olan 14 yıllık esnaf Buket Karabacak, müşterilerin otopark sıkıntısından, tuvaletlerin bakımsızlığından, asansörlerin yetersizliğinden, ısınma probleminden şikâyetçi olduğunu belirtiyor. Pazarlık yapma imkânı olduğu için, Doğubank’ın cazibesini asla kaybetmeyeceğini ama müşteri kalitesinin de giderek düştüğünü belirten Buket Karabacak, yenilenmenin şart olduğunu söylüyor.
“8 yıldır burdayım, yönetim hep aynı”
8 yıldır Doğubank’ta esnaflık yapan Gürkan İslamoğlu ise Doğubank’ın reklama ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Tekno marketlerin her hafta sonu gazetelerde kampanyalarını duyurduğunu, bunun karşısında Doğubank’ın ise doğru düzgün çalışan bir web sitesi bile bulunmadığını söyleyen İslamoğlu, yönetimden de şikâyetçi. 8 yıldır Doğubank yönetiminin aynı olduğunu belirten İslamoğlu hana yıllardır bir çivi dahi çakılmadığı görüşünde;
“Hanın kapıları 20-25 yıllık, han infrared ısıtıcılarla ısıtılıyor, hiç bir reklam yok, tuvaletler berbat, yani hana yapılan hiç bir yenilik yok…”
Esnafın genel olarak görüşü bu yönde fakat Doğubank yönetimi, tüm bu yenileme süreci için çok fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade ediyor. Örneğin; merkezi ısıtma sistemi için kendilerine hayli kabarık bir hesap çıkartıldığını öne süren Doğubank Müdürü Ali Babataş, 400–500 YTL kira ödeyen esnaftan, merkezi ısıtma sistemi için 3 bin-4 bin YTL isteyemeyeceklerini söylüyor.
“Doğu Bank A.Ş. olamadık”
Yıllar önce Doğubank A.Ş.’yi kurma fikirleri olduğunu belirten Ali Babataş, “o zamanlar esnaf ileriyi göremedi” diyor. Böyle bir şirketleşme denemesi o zaman yapılmış olsaydı, tüm yabancı ürünleri Türkiye’ye ilk getirenin kendileri olacağını söyleyen Babataş, bu durumda tekno marketlerin Türkiye’de bu kadar gelişemeyeceğini de sözlerine ekliyor.
Doğubank Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Ayık ise yaşanan depremlerden sonra Doğubank’ın iyice yıprandığını ve en büyük isteğinin, hanı yıkıp yeniden inşa etmek olduğunu söylüyor. Daha modern bürolardan oluşan, kafeleri, hatta sinema salonları olan, daha modern görünümlü bir alışveriş merkezinin imarını yıllardır planladığını belirten Ayık; “şu anda bu proje için 382 kat maliğinden 150’sinin onayı var. Herkes 50 bin dolar verse, buraya 20 milyon dolara muhteşem bir alışveriş merkezi yapılabilir” diyor. Ancak son yıllarda satışların iyice düştüğü Doğubank’ta, 50 bin doları gözden çıkartmak esnaf için hayli zor görünüyor.