Ben ve ötekini buluşturan sınırlar




Yelda Ülker

Evrimin uzun süreci boyunca insanlık, birey – toplum ilişkilerinden toprak mülkiyetine ve fiziksel mülkiyete kadar uzanan son derece karmaşık bir dizi bölgesel davranış geliştirmiştir. ‘Gerilimli Sınırlar’, tanımlanarak sahip çıkılmış bölgenin, buyurgan bir yanı olup olmadığını sorgulamaktadır.” Küratör Aura Seikkula, santralistanbul’da geçtiğimiz ayın sonunda açılan sergiyi bu sözlerle tanımlıyor.

Gerimli Sınırlar, Finli beş sanatçının fotoğraf ve video enstalasyonlarından oluşan bir sergi. Bu beş sanatçı (Saskia Holmkvist, Sini Pelkki, Jussi Puikkonen, Carrie Schneider ve Sauli Sirviö) sergide bir araya gelen çalışmalarında “bölge” ve “baskınlık” temalarına ve bunların birbiriyle ilişkisine dikkat çekmek istiyor. Bölgesel ilişkilerden yola çıkarak, paylaşılan kimliklerden ziyade bireysel kimliklerin önemini anlatmaya çalışıyor.

Her sanatçı, konuya kendi bakış açısıyla yorumluyor. Örneğin, sergiye fotoğraf ve video çalışmalarıyla katkıda bulunan Saskia Holmkvist, aynı kültür ya da değişik kültürlerin arasında yaşanan çatışmalarda üçüncü kişinin konumunu irdeliyor. Holmkvist’nin videoları, çatışma durumlarında rollerin nasıl paylaşıldığını sorguluyor. Sanatçının fotoğrafları ise, diyalog ile güç gösterisi arasındaki sınıra odaklanıyor. Holmkvist’e göre bu fotoğraflar, çatışmanın, gerilimin aktarıcısı olmadığının bir göstergesi.

Sini Pelkki, ifadelerin ve durumların belirsizliği ve çeşitliliğiyle ilgileniyor. Pelkki fotoğraflarında, resim geleneğinden ve gerçeküstücü anlatımdan faydalanıyor.

Gündelik yaşamın bölgeleriyle ilgilenen Jussi Puikkonen, fotoğraflarında bir yanda çağdaş, kentli ortamları, diğer yanda gündelik yaşamın sıradanlığını aktarıyor. Batılı tüketim kültürünü ve bu kültürün korunması olanaksız biçimlerini tartışıyor. “Tatilde” başlıklı fotoğraflarıyla, kurumsallaşmış tatil düşüncesini sorguluyor.

Carrie Schneider’ın fotoğrafları, sanatçının kişisel alan ile toplumsal alan arasındaki ilişkiden kaynaklandığına inandığı, huzursuzluk ve merak gibi çelişkili duyguları aktarıyor.

Suali Sirviö, kimliklerin ortak noktalarını ve oluşturduğu mozaiği anlatmaya çalışıyor. Güncel kimliklerdeki artışı ve gelişimi inceliyor. “Herkes aslında ötekidir” kavramı üzerinde duran Sirviö, sergiye mekânsal bir fotoğraf enstalasyonuyla katılıyor.

“Gerilimli Sınırlar”, 30 Ekim 2008’e kadar santralistanbul Ana Galeri’de görülebilir.

Gerimli Sınırlar sergisine katılan sanatçılar

Suali Sirviö
Sirviö, Turku kentinin banliyölerinde büyüdü. Onlu yaşlarının sonuna doğru aldığı fotoğraf makinesi ile arkadaşlarının yaşamlarını belgelemeye başladı. 2003 yılında Lahti Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin fotoğraf bölümüne girdi. 2008 yılı başında çalışmalarının bir parçası olarak uygulamalı eğitim için Milano’ya giden Sirviö, Mayıs 2008’de buradaki eğitimini tamamlamıştır. Sirviö halen bazı dergilerde serbest fotoğrafçı olarak çalışmaktadır.

Carrie Schneider
Schneider, Güzel Sanatlar Yüksek Lisans derecesini 2007 yılında Chicago Sanat Enstitüsü’nden aldı. Mezuniyetinden sonra Fulbright bursuyla Skowhegan Resim Okulu ve Finlandiya Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam etti. Schneider Chicago ve Helsinki’de yaşamakta ve çalışmaktadır.

Jussi Puikkonen
Jussi Puikkonen, 1980’de Finlandiya’nın Jokioinen adlı küçük bir kentinde doğmuştur. Sanatçı, kurucuları arasında yer aldığı Kasino A4 adlı derginin, 2005 yılında kurulmasından bu yana Fotoğraf Yönetmenliği’ni yapmaktadır. Puikkonen 2002 yılından bu yana çeşitli karma sergilerde yer almış ve kişisel sergiler gerçekleştirmiştir. 2007 yılında Lahti Üniversitesi Uygulamalı Tasarım Bilimleri Enstitüsü’nün fotoğraf bölümünden mezun oldu. Puikkonen’in On Vacation adlı ilk kitabı 2008 sonbaharında Patrick Frey Yayınevi tarafından yayımlanmış olacaktır.

Sini Pelkki
Sini, esas olarak fotoğraf, film ve video ile çalışan Finli bir sanatçıdır. Güzel Sanatlar lisans eğitimini Londra’da, onur derecesiyle tamamladığı Chelsea Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini ise Helsinki Güzel Sanat Akademisi’nde almıştır. Viyana ve Faroe Adaları’nda konuk sanatçı olarak çalışmıştır.

Saskia Holmkvist
Çalışmaları Stokholm, İsveç’te süren sanatçı, çoğunlukla video çalışmalarıyla adından söz ettiriyor. Saskia Holmkvist çoğu zaman belgesel filmlerin seslendirmesinde çalışanlar, basın eğitmenleri ve psikoterapistler, işe alma görevlileri gibi farklı meslek gruplarından kişileri davet ederek toplantılar gerçekleştirmekte. Bilgi alışverişine ya da çıkar çatışmasına kadar varabildiği bir çerçeve kuran sançtı, sonradan bu yapıyı filmlerinde kullanır.

Aura Seikkula
Aura, Helsinki’deki Finlandiya Fotoğraf Müzesi’nin küratörüdür. Kurucuları arasında yer aldığı Finlandiya Küratörler Derneği SKY’ın başkanlığını da yapmaktadır. Son dönemlerde, Avusturya’nın Stadtschlaining kentindeki Avrupa Barış Müzesi için “Questions of Conflict – Third Party Observations” ve 7. Afrika Fotoğraf Bienali için “Telling… Contemporary Finnish Photography” adlı sergilerin küratörlüklerini yapmıştır.