Açık Toplum Enstitüsü’nden “6 Yıl 11 Öykü”





6 Yıl 11 Öykü”de anlatılanlar aslında, çoğumuzun her gün yüz yüze geldiği ama bir o kadar da yüzleşmekten korktuğu pek çok sorunla baş etmeye çalışan insanların ve kurumların öykülerinden oluşuyor. Kitap bir sivil toplum kuruluşunun sıradan bir faaliyet raporu olmasının çok ötesinde ilginç bilgiler içeriyor.


Esra Ocak

Dünyaca ünlü Amerikalı işadamı George Soros tarafından 1979’da kurulan Açık Toplum Enstitüsü 2001’den bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Geçenlerde yayımlanan “6 Yıl 11 Öykü” başlıklı çalışma Açık Toplum Enstitüsü’nün 2001 – 2007 arasında Türkiye’deki faaliyetleri hakkında oldukça ilginç bir panorama sunuyor.

Dünyada 60 ülkede faaliyet gösteren Enstitü, ağırlıklı olarak insan hakları, demokrasi ve eğitim alanlarında faaliyet gösteriyor. Açık Toplum, Türkiye’de bu alanlarda zaten faaliyet sürdüren sivil toplum kuruluşlarını desteklemeyi tercih ediyor. “6 Yıl 11 Öykü” ise enstitünün bu tür kuruluşlarla birlikte gerçekleştirdiği etkinlikleri anlatıyor.

Kitap genel okuyucuyu sıkabilecek bir faaliyet raporu olmanın çok ötesinde ilginç ve akıcı bir anlatıma sahip. Anlatılan her bir öykü, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları için önemli birer örnek olma özelliği taşıyor.

KA-MER’den (Diyarbakır Kadın Merkezi) Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde etkinlik gösteren “Sosyal Politika Forumu”na farklı coğrafyalarda ve farklı faaliyet alanlarındaki bir dizi kuruluşa Açım Toplum Enstitüsü destek sağlıyor.

‘‘Eğitim Reformu Girişimi’’ ise son derece genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin, baş edemediği eğitim sistemindeki çarpıklıklarla ilgileniyor. İstanbul Politikalar Merkezi bünyesinde sivil bir hareket olarak ortaya çıkan “Eğitim Reformu Girişimi,” Açık Toplum Enstitüsü tarafından desteklenen bir diğer sosyal proje olarak karşımıza çıkıyor.

2003’de üniversitemiz bünyesinde kurulan “STK Eğitim ve Araştırma Birimi” de Açık Toplum tarafından destekleniyor. Son yıllarda sayılarında ve faaliyet alanlarında çeşitliliği hızla artan STK’ların ihtiyaç duyduğu kurumsal kapasitelerini güçlendirme konusunda yaşadıkları güçlükleri aşmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan “STK Eğitim ve Araştırma Birimi” çoğulcu demokrasilerde STK’ların rolünün güçlendirilmesine de katkıda bulunmayı amaçlıyor.

www.osiaf.org.tr adresinden kitabı PDF formatında indirebilir ya da kitap istek formunu doldurarak talepte bulunabilirsiniz.